Wednesday, December 22, 2010

cream puff + cuti sekolah

musim cuti sekolah ni , ligat sekali otak memikirkan masakan dan menu menu petang untuk dijamu pada anak anak dan ayahnya.
bukan lah mak nya ni pandai memasak pun , sekadar memenuhi selera anak anak yang merasakan masakan mak nya lah yang the very best.


semalam hidangan minum petang kami CREAM PUFF 
sudah berulangkali membuatnya
dah pass kot ..! 





CREAM PUFF 

100 ml air
45gm butter/marjerin 
60gm tepung gandum
2 bj telur
vanilla

air + butter = melted atas dapur
bila dah cair, tutup api ,masukkan tepung gandum, sedikit demi sedikit
kacau sampai rata
- masukkan telur yang dah dipukul , kacau hingga rata
- naikkan atas dapur lagi sekali , kacau hingga betul2 rata

- sediakan oven 
- alaskan tray dgn kertas 
- kemudian picitkan adunan ikut size dan citarasa bunga menggunakan nozel yg ada

bakar lebih kurang 45minit ( my oven )


INTI 
- kastad 4 sudu besar
- 1 1/4 cwn air / susu segar atau susu sejat
- gula ikut kemanisan sendiri


notes : seeloknya gunakan butter (pure) , apabila dibakar ianya memang membangkitkan aroma yang lemak dan manis
- utk inti , gunakan susu sepenuhnya , barulah rasanya lagi sedap
kalau nak cairkan sedikit , lebihkan susu.

*saya biasanya buat dlm 3-5 adunan 
jika tak ada nozzle, hanya sudukan adunan mengikut size sendiri.

0 comments:

Post a Comment