semenjak awal puasa lagi , aku asik bercerita tentang keenakan pindang tapai.
kata my imam, heh, pindang tapai?
tak pernah denga pun, lagi lar makan.
best bang, dulu arwah maa selalu buat, za tak reti nak buat lah bang...sedikit rasa kesal...
kerna aku tak sempat menanyakan resepi peberet ku ini.
google lah za....tinggg....!
ye lah, kan ke cikgu ada kan!
rupanya nak buat pindang tapai ni senang je ye, mengikut resepi tu lah.
pindang tapai / lemak manis |
kalau ikutkan cara membuatnya
- tapai ubi yg warna kuning
- santan secukupnya
- telur
- sedikit gula
- daun pandan
dimasak untuk masa yg sekejap , masak tutup api
tapi kami tak masak lah.
balik kampung ,kami terjah ke cabang 4 cherang.
tujuan utama nak cari nasi kerabu, kami 4 beranak ni memang hantu nasi kerabu.
tapi my imam dah jumpa idaman hati, pindang tapai!
tapi yang kami beli ni, tak dimasukkan telur.
cumanya ada santan.
tapi masih sesedap rasa.
agaknya jika masuk telur, lebih mahal sikit harganya...
nanti akan ku usahakan membuat nya.
rupanya my imam ku suka pindang tapai , lemak manis, menyelerakan...!
al maklumlah kata orang , ore klate tak dapat dipisahkan dengan makanan nya yang
manis manis , sebab tu cek mek klate manis manis belake....hehehe...
tadaaa...sekian report dari kelantan.
nota: dah berjaya misi kami
2 hari - asik dgn nasi kerabu , solok lada, telo jerok dan bawang jerok.
0 comments:
Post a Comment