kebetulan telur baru dibeli..
apa lagi ....puding inilah yang menjadi peberet anak anak...
puas hati makan..kalau beli sekeping maunya RM2.00 sekeping...
resepi puding karamel @ puding gula hangus
telor ayam 10 bj
susu cair 1 tin (ideal )
gula 1/4 cwn utk gula hangus + 1/4 air
gula 1/2 cwn utk masukkan dlm puding
garam sikit
vanilla
cara nya:
telur + gula + susu cair = beaten dgn whisker (skjp)
1 tin (ukuran tin susu ) masukkan dlm puding
terlebih dahulu hangitkan gula dlm kuali
caranya:
panaskan kuali,masukkan gula
bila gula dah nampak keperangan dan dah cair keseluruhan,
masukkan air sikit demi sikit.
ketika ini air gula akan berbuih. hati hati, kena kat tangan "meletops"
habiskan air sbnyk 1/4 cwn tadi...biarkan menggelegak skjp
masukkan telur yg telah dipukul ke dlm bekas utk dikukus
dlm masa 10minit pertama, masukkan air gula ke atas puding yg sedang dikukus
kemudian sambung lagi utk kukusan seterusnya selama 30-45minit .
p/s inilah puding kegemaran kami...juga kegemaran arwah abah
kalau bulan puasa... masukkan dlm peti ais...
makan waktu berbuka...sejuk tekak...
0 comments:
Post a Comment