Friday, July 16, 2010

kenaikan harga minyak

kenaikan harga minyak, membebankan kita rakyat .
lepas ni kayuh beskal lah.........
tak payah kuar kuar lagi pi berjalan....no shopping,no hopping, no window shopping...
no everything...
harga pos pun naik...ari tu sebab bercakap ngan poslaju ..posmen nya...bnyk jugak yg tidak disenangi....bila orang kata bankrup, marah...saman... 

 
 .........................

Menangisi Kenaikan Harga Barang

..Menangisi kedukaan rakyat atas kenaikan 5 harga barang yang terbaru, maka di sini dibawa semula artikel lama Dr. Mohd Asri Zainul Abidin AGAMA BUKAN CANDU UNTUK MENGKHAYALKAN ORANG MISKIN yang ditulis dan disiarkan di media utama semasa kenaikan harga minyak di zaman Pak Lah..

Aduhai malangnya, ketika kerajaan sedang membina istana negara yang berharga 811 juta yang hanya ekslusif untuk segolongan manusia sahaja, serta di sana berbagai lagi pembaziran yang lain, tiba-tiba rakyat awam menjadi mangsa, subsidi mereka pula yang dirampas..

Kenangilah orang-orang kampung yang susah, ibubapa yang terhad pendapatan mereka dan anak-anak miskin yang akan termangsa dari setiap kenaikan harga barang.. mereka tiada istana mewah, tiada kereta mewah, tiada hidangan mewah..

Ketika golongan bangsawan dan pembesar itu bersenang lenang dengan segala kemewahan yang telah merampas subsidi rakyat, orang miskin menangis suapan mereka yang makin meninggi harganya, yang meratah tenaga jasad dan kekayaan negara mereka..

* Dr. Mohd Asri Zainul Abidin *


credit to drmaza.com

2 comments:

  1. Sedih, sebak dan yang sewaktu dengannya. Anak-anak tahunya ada, ibubapa tua di kampung apa cerita??? :(

    ReplyDelete
  2. tak tau nak kata apa..rakyat susah memekik pun apa mereka peduli.

    ReplyDelete