Sunday, July 25, 2010

cara buat telur jeruk~ telur asin



ni telur itik...

teringat masa dulu dulu..kat kampung...arwah maa selalu buat telur asin senirik..
masa tu arwah abah ..bela itik serati..jadi tiap tiap hari mama kutip telur itik...

nasib baiklah ...saya masih ingat cemana nak buat telur asin nii...
memandangkan dahdekat nak poser...biasanya telur asin ni laku kalau dimakan
masa bersahur...masin masin lemak...

bukannya payah nak buat telur asin nii...
cuma perlukan kerajinan sikit ajer........
apa apa pun perlu rajin...barulah menjadi...

mari kita tengok apa yang diperlukan untuk buat telor asin
bahan bahan yang diperlukan:

telor itik  , garam kasar..kalau tak de garam kasar..garam halus pun boleh...
saya sentiasa ada stok garam kasar....garam halus jarang sngt guna...sebab tak berapa pandai nak adjust bnyk mana yang nak kena letak...
jadi saya gunakan garam kasar.........khas dibawa dari kelantan...



telur itik 1 papan (30bj)
garam kasar 450gm
air 3000 liter

telur itik dibasuh bersih dan dibiarkan kering atau dijemur untuk dikeringkan
garam kasar direbus dengan air dan disejukkan hingga bebetul sejuk
ditapis dgn kain putih utk membuang habuk atau kekotoran

masukkan telur dalam botol bersih
curahkan air garam..
dalam masa 2-3 minggu ...boleh dicuba untuk merebus telur asin nii..





inilah hasilnya.....
tulislah haribulan/tarikh dibotol agar kita tak lupa tarikh memula kita mula buat
utk tahu tahap kemasinan telur.



p/s telur asin ni enak juga dibuat masak lemak telur
juga sedap dibuat sambal telur dgn pecahkan telur ke dlm sambal....ermmm....

10 comments:

  1. Salam kak zaa...
    Timakasih berkongsi cara nak buat telor masin nih...akak sokmo tok gheti nok ejah boh garam chemok2 mana...hehe

    ReplyDelete
  2. fzi:...
    ehhee...tu laa...kalo rase nk boh garam bnyk sikit pun boleh jugok..
    tp chemok tu ghasonyo cukuk doh..dey molek lah tuu...

    try lahh...telor itik pun maha jugok..
    tp puah ati buat seniri...

    ReplyDelete
  3. salam za

    akak nak copy ya resepi wat telor masin ni...

    nok tera buat...tok rajin buat lg

    t.kasih ya...

    ReplyDelete
  4. thanks kongsi ilmu ni..sy nak cuba wat utk puasa

    ReplyDelete
  5. kakani..
    sila sila...
    seney jah...

    ReplyDelete
  6. hime..
    silakan..mmg ilmu utk dikongsi..
    saya seronok jika ada yg sudi mencuba..

    kalo ada yg tk faham..nti tanyalah..
    tp rasanya boleh kot...kan..?

    ReplyDelete
  7. nk try ah... ade projek kat skolah... menjeruk telur...XD

    ReplyDelete
  8. ade project kt skolah.. menjeruk telur... nk try lah resepi ni..

    thank you XD

    ReplyDelete
  9. Salam nk tnya. Air tu 3000 ml atau 3 liter? Tq

    ReplyDelete
  10. Salam nk tnya. Air tu 3000 liter atau 3 liter?

    ReplyDelete