Wednesday, May 11, 2011

kerabu pucuk paku

Kami dirumah ni memang makan makanan yang simple2 ajer.
Kalau bergulai bagai, memang ditolak tepi, suka kepada sup dan kuah kuah air .
Dulu cik abe amat suka masakan yang berlemak, mungkin sebab mak dia masak selalu masakan
gulai , tapi semenjak dok dengan saya ni, masakan air adalah menu utama .
Dan makanan yang berulam adalah disukai sekarang ini.

Ini saya sharekan menu kerabu pucuk paku style klate.

Saya dan cikabe cukup suka dengan kerabu ni, anak anak tak minat.
Jadi saya masakkan menu lain untuk diarang .

( gambar tak dapat nak upload )
maaf !


Bahan bahan
- pucuk paku nak celur atau tak ikut suka
kalau celur sekejap saja
- bawang besar hiris halus
- serai hiris halus
- kelapa putih , segenggam digoreng garing
(kemudian ditumbuk agak2 halus saja )
- ikan selayang 2 ekor  (direbus dahulu atau dibakar tawar )
- limau nipis 3 biji perah airnya
- lada hitam 1/2 sudu kecil ditumbuk halus
- kelapa diambil santan nya lebih kurang 1/2 cwn saja ( guna air masak utk perahan )


Gaul rata kesemua nya .
Rasakan masam manis dan masin nya.
Sedia untuk dimakan sama ada ratah atau dimakan bersama nasi.

0 comments:

Post a Comment