beberapa hari lepas sempat membuat kuih serimuka
memang kegemaran kami anak beranak
buat sendiri lebih bebraloi , tambahan sekarang ni musim harga barang mahal
lagipun masak sendiri adalah lebih afdhal untuk keluarga
disini dikongsikan resepi nya
RESEPI SERIMUKA(KATEGORI TALAM )
bhg bawah
500gm beras pulut
300ml santan pekat
300ml air
2 tsp garam
cara nya
- rendam beras pulut 4jam
- kukus dalam bekas yang tidak berlubang
saya semestinya menggunakan elektrik steamer
bhg atas (hijau )
150 gm gula pasir (ikut kemanisan )
150gm tepung
250ml santan
450ml air
3 telur
air pandan /pewarna hijau
kacau kesemuanya dalam satu bekas ,menggunakan 'whisker'
tapis menggunakan penapis
masakkan atas dapur , sehingga timbul 'bloom'
angkat dan tuangkan ke atas pulut yang sudah siap di masukkan dlm dulang tips:
- gunakan loyang 10'x 10'
- alaskan plastik di dulang ,agar senang untuk mengangkat talam yg masak- boleh buat 1/2 adunan dari sukatan
kuih ni bukan saja sedap..tapi cantik paras rupanya..
ReplyDeletetuan..
ReplyDeletetima kasih sudi singgah
kami kat umah peminat kuih ni..
sesuai dihidang pg dan ptg..dlm knduri,jamuan dan majlis.
ReplyDelete