Monday, January 17, 2011

serimuka










beberapa hari lepas sempat membuat kuih serimuka

memang kegemaran kami anak beranak
buat sendiri lebih bebraloi , tambahan sekarang ni musim harga barang mahal
lagipun masak sendiri adalah lebih afdhal untuk keluarga

disini dikongsikan resepi nya

RESEPI SERIMUKA(KATEGORI TALAM )

bhg bawah
500gm beras pulut
300ml santan pekat
300ml air
2 tsp garam

cara nya
- rendam beras pulut 4jam
- kukus dalam bekas yang tidak berlubang 
saya semestinya menggunakan  elektrik steamer


bhg atas (hijau )
150 gm gula pasir (ikut kemanisan )
150gm tepung
250ml santan
450ml air
3 telur
air pandan /pewarna hijau

kacau kesemuanya dalam satu bekas ,menggunakan 'whisker'
tapis menggunakan penapis 
masakkan atas dapur , sehingga timbul 'bloom'
angkat dan tuangkan ke atas pulut yang sudah siap di masukkan dlm dulang

tips:
- gunakan loyang 10'x 10'
- alaskan plastik di dulang ,agar senang untuk mengangkat talam yg masak
- boleh buat 1/2 adunan dari sukatan

3 comments:

  1. kuih ni bukan saja sedap..tapi cantik paras rupanya..

    ReplyDelete
  2. tuan..
    tima kasih sudi singgah
    kami kat umah peminat kuih ni..

    ReplyDelete
  3. sesuai dihidang pg dan ptg..dlm knduri,jamuan dan majlis.

    ReplyDelete