Wednesday, September 22, 2010

resepi rendang



rendang masih dlm periuk 

 


resepi rendang minang

ayam tua
bawang merah?besar  5 ulas
bawang putih 4 uls kecil
halia sebesar ibu jari
ketumbar, sangai ,tumbuk halus 2 sudu besar
lengkuas sebesar ibu jari
serai 4 btng
cili merah hidup
cili api
belacan
kunyit hidup
asam keping 1 keping ( jika besar )
buah keras 2 biji

nissey, garam


tumis serai , bwng putih, dan masukkan bahan2 blender
santan 1 kg ( boleh dikurangkan )
masakkan hingga empuk

* perlukan masa lebihkurang 5-6 jam untuk empuk
* petua untuk empukkan daging ayam pencen : semasa memasaknya masukkan
sudu stainless steel ke dlm periuk.


------------------------------------------


resepi rendang ( versi 2 )

ayam
bawang merah
bawang putih
halia
ketumbar, sangai ,tumbuk halus
lengkuas
serai
cili merah
cili api
belacan
kunyit hidup
asam keping
buah keras
asam keping
nissey, garam


* ayam biasa 1 ekor
* tambahan rempah kari ayam @ daging 2 sudu besar
* kerisik beli siap 2 ringgit
* santan 2 ringgit

tumis rempah kari dulu , baru masukkan bahan2 giling yang lain
dah garing masukkan ayam , santan ,

masakkan hingga masak , sama ada nak berkuah atau tidak
bg kami sekeluarga , suka yg jenis ada kuah sikit, tidak terlalu kering

sedap dimakan begitu saja ( ratah ) cicah roti , makan dgn nasi panas.



* hasil carian dan pengubahsuaian pd beberapa bahan bahan tertentu.
sesiapa yg sudi boleh mencuba
senang saja membuatnya
cuma mengambil masa sedikit utk menunggu kuah nya bebetul kering mengikut
kehendak dan selera rasa.

SELAMAT MENCUBA !

3 comments:

  1. Kakcik kalau masak rendang, kakcik panggil rendang campak2.. sebab semua bahan main campak sesedap rasa (tiada sukatan tertentu) :)

    ReplyDelete
  2. kakcik..
    ni sbb time rajin
    sukat sbb nk tahu bebetul sukatannya
    kalo tak main campak jugak lah kita..


    melur ..
    mmg sedap dimakan dgn apa saja..
    roti pun boleh..
    tp ari tu , kami makan dgn nasi ujan panas..

    ReplyDelete