Friday, March 6, 2009

hari memasak sedunia / cream puff



Cream Puff

bahan bahan

100ml air
45 gm butter ( saya guna planta jer)
60 gm tepung gandum ( saya guna tepung cap sauh tu )
2 bj telur ( dipukul pukul dahulu)

Cara cara

1 . Panaskan oven hingga suhu 200 c.
Dulang dibersih .
Ayak tepung (jika rajin).
Pukul telur biar bercampur (skjp shj)

2. Air dan butter masukkan dalam kuali.
Masak dengan api yang paling kecil.
Bila mendidih, tutup api sekejap.

3. Masukkan tepung dan kacau biar rata.

4.Buka api ( api yg kecil shj)lagi sekali,kacau lagi sekali.

5.Masukkan telur,kacau rata.

6.Masukkan dalam piping bag dan letakkan nozel .
(kalau tak de piping bag,gunakan plastik biasa, atau sudukan
pun boleh juga)

7.Piping dengan cermat.
dapatkan anggaran besar nya duit syiling 50sen /20sen.
sebelum dibakar , spray kan dulu dengan air biasa ke atas
puff yang dah siap di nozzle tadi.


8.Sejukkan puff.
Dan gunting/potong puff ( bahagian tengah utk isi filling kastad )


Kastad

4 sudu besar kastard
1 1/4 cawan air
kacau dahulu,kemudian masakkan atas dapur
sampai likat.
Taruk gula ikut kemanisan sendiri
sedikit vanilla


saya dapatkan resipi ni dari myresipi.com(tapi ada sedikit sebanyak
saya dah ubahkan mengikut citarasa sendiri)


SELAMAT MENCUBA


p/s cuti sekolah ni,elok sediakan untuk anak anak...
memang seronok tengok anak anak makan,hasil
kerjatangan kita sendiri.
bersih dan halal yang pastinya.


untuk 5 adunan kita akan dapat 100-120 biji (bergantung kpd
saiz masa kita piping )



2 comments:

  1. fullamakkkkk hari memasak sedunia..ni kira masak world ker hehehhe kalau buleh atar sepingey pun tok apa doh cream puff ni

    ReplyDelete
  2. kekkkeeekk.....
    masak bnyk puff nii...

    hajat nya nak buat tahlil/maulud nabi mak/ayah kat rumah abg...
    tp dah abis ngap kat anak anak...

    ermmm...dpt gak lerr bwk 2 tuperware lagi..
    wat makan senirik lahh...

    mmg dah lama tak buat..
    asik beli jer...

    ReplyDelete