Sunday, April 27, 2014

buat sendiri puas hati, bersih dan menjimatkan dan insyaallah dgn bacaan bismillah dan zikir2 hidangan kita pasti bertambah lazat...

Resepi 

1 ekor ayam dipotong kecil atau mengikut kesukaan anda
(dibersihkan dan di salut tpg gandum sekejap utk hilangkan hanyir)

1 inci halia**
2 biji bawang besar**
5 ulas bawang putih**
7 batang serai**

1 sudu besar ketumbar (digoreng tanpa minyak dan ditumbuk)
1 sudu besar jintan manis (digoreng tanpa minyak dan ditumbuk)
2 tangkai daun kari dibersihkan dan diramas/dicarik
1 sudu besar cili kisar 
sedikit kunyit (terpulang nak yang segar atau serbuk)
garam dan gula sikit (pengganti ajinomoto) nak guna ajinomoto pun terpulang
3 sudu besar tepung jagung
1 biji telor (dipukul dahulu)
2 sudu besar rempah kari ayam

caranya

ayam dibersihkan setelah disalut dgn tpg gandum..

semua bahan yang bertanda ** dikisar dengan sedikit air ..kisar hingga serai hancur.. kemudian tumbuk ketumbar, jintan dan kunyit hingga hancur..

dlm bekas satukan semuanya bahan rempah. telor, daun kari dan tpg jagung serta serbuk kari.. tambah garam dan sedikit gula ..rasala sikit atau agak2 ye rasanya..kemudian masukkan potongan ayam..gaul sebati.perap selama 1 jam atau lebih

biarkan ayam tersebut 1 jam ke atas la..kalau lama sangat masukkan dlm peti ais..time nak goreng kluarkan dan goreng.. 

Panaskan minyak kemudian perlahan api aras sederhana.. (saya goreng dlm periuk sederhana kecil separuh minyak) masukkan ayam ...goreng sehingga mendpt warna seperti dibawah . toskan ayam ni diatas tisu serap  minyak.insyaallah hasilnya serdak garing dan rangup shingga ke petang..selamat mencuba... —


Resepi Tahrunnisah Jali


0 comments:

Post a Comment